Separatory tłuszczów
AWAS F
Punkty gastronomiczne, Zakłady produkcji tłuszczów, olejów, Zakłady przetwórstwa mięsnego i ubojnie
Pod względem budowy separatory tłuszczu można podzielić na 2 typy:
1. AWAS-F Beton
integruje komorę szlamową i komorę separacji tłuszczów w jednym zbiorniku przeznaczonym do zabudowy w ziemi.
Wykonanie i wyposażenie standardowe:
Separatory AWAS-F Beton wykonane są jako zbiorniki żelbetowe od wewnątrz pokryte powłoką zabezpieczającą, powierzchnie zewnętrzne izolowane substancją wodoszczelną. Pokrywa z włazem żeliwnym lub żeliwno-betonowym na obciążenia do 125 kN lub 400 kN.
Wyposażenie wewnętrzne: gródź z HDPE lub ze stali nierdzewnej, uszczelki (guma olejoodporna), króćce przystosowane do podłączenia rur PCV.
2. AWAS-F HDPE/STAL
to łapacz tłuszczów ze zintegrowaną komorą szlamową, który dzięki swoim niewielkim gabarytom można z łatwością zabudować w pomieszczeniach gospodarczych.
Wykonanie i wyposażenie standardowe:
Konstrukcja wykonana z polietylenu wysokiej gęstości lub stali nierdzewnej-kwasoodpornej
Wyposażenie wewnętrzne: gródź z HDPE lub ze stali nierdzewnej, uszczelki (guma olejoodporna), króćce przystosowane do podłączenia rur PCV.
Wyposażenie dodatkowe separatorów tłuszczu:
- króćce ssawne do usuwania tłuszczu,
- wziernik do kontroli ilości tłuszczu (tylko dla AWAS HDPE/Stal),
- grzałka z termostatem,
- instalacja do wypompowywania zanieczyszczeń,
- odpowietrznik,
- hermetyczne włazy,
- instalacja alarmowa grubości warstwy tłuszczu i przepełnienia.
Separator AWAS F stosuje się do usuwania ze ścieków gospodarczych lekkich zanieczyszczeń organicznych (takich jak tłuszcze roślinne i zwierzęce), przed odprowadzeniem ich do kanalizacji.
Urządzenie działa grawitacyjnie. W wyniku różnicy ciężaru i gęstości tłuszcze oraz oleje zwierzęce i roślinne są oddzielane od ścieków, a następnie wypływają na powierzchnię komory tłuszczowej i są tam magazynowane tworząc warstwę, którą należy regularnie usuwać. Zastosowanie przegród deflekcyjnych zapobiega wydostawaniu się tłuszczów z urządzenia do kanalizacji. Skuteczność oczyszczania na poziomie 92%.
Separator należy regularnie opróżniać. Częstotliwość czyszczenia uzależniona jest przede wszystkim do charakteru ścieków (stężenia tłuszczu i ilości zawiesiny łatwo opadającej). Grubość warstwy odseparowanego tłuszczu nie powinna być większa niż 10-15 cm. Opróżnianie separatora odbywa się za pomocą wywozu asenizacyjego wyposażonego w rurę z szybkozłączem. Odseparowane substancje tłuszczowe należy wywieźć do oczyszczalni ścieków lub innego punktu utylizacji. Ścieki powstające w procesie przetwórczym mogą zawierać emulsje olejowe, w takim przypadku należy dodatkowo zastosować system doczyszczania w postaci urządzeń flotacyjnych.